Τοποθεσία

Τα Πούλιθρα είναι ένα παραθαλάσσιο τουριστικό χωριό, 9 χλμ. από το Λεωνίδιο, πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας. Συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα.

Τα Πούλιθρα αποτελούνται από δύο συνοικίες, η μια εκ των οποίων σφίζει από ζωή το καλοκαίρι με την υπέροχη βοτσαλωτή παραλία. Αφήνοντας την παραλία και ανηφορίζοντας στους φιδίσιους δρόμους προς την άλλη συνοικία, συναντάμε τα πέτρινα σπίτια του χωριού με την τυπική κυνουριακή αρχιτεκτονική.

Στα Πούλιθρα υπήρχε η αρχαία πόλη Πολίχνη, την οποία αναφέρει ο ιστορικός Πολύβιος. Η ακρόπολη της αρχαίας πόλης βρίσκεται στο λόφο Βίγλα που είναι δίπλα από το λιμάνι του χωριού. Σήμερα, στον υδροβιότοπο της περιοχής υπάρχουν ίχνη του αρχαίου λιμανιού (δέστρες).

Στα Πούλιθρα συνδυάζονται όλες οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής φύσης, πεντακάθαρα νερά του Μυρτώου πελάγους, φυσικό λιμάνι που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι από την αρχαία εποχή, βουνά με μονοπάτια για πεζοπορίες και άγριες χαράδρες, πεντακάθαροι χείμαρροι που το καλοκαίρι μετατρέπονται σε ξερές κοίτες.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει το εκκλησάκι του Άη Γιώργη, στην άκρη του χωριού, στο οποίο μπορείτε να φτάσετε με βαρκάκι και από τον περίβολο να θαυμάσετε την εντυπωσιακή θέα στην θάλασσα και στο χωριό.

Με αφετηρία λοιπόν τα Πούλιθρα μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει πολλές εξορμήσεις όπως, στο Λεωνίδιο, ιδιαίτερα γραφική πόλη με ιστορικά διατηρητέα μνημεία (πυργόσπιτα) και γνωστό για το μοναδικό τρόπο που γιορτάζεται το Πάσχα και η γιορτή της μελιτζάνας.

Επίσης στο Mοναστήρι της Παναγίας Έλωνας, στον Κοσμά, στα ορεινά χωριά Πελετά, Αμυγδαλιά, Πηγάδι και στον φυσικό όρμο του Φωκιανού.